• Chico y Chica
  Raadhuisplein, Ede

  Chico y Chica

  Als tijdgenoot van Juan Miró heeft hij aan het begin gestaan van vernieuwingen in de beeldhouwkunst. Onder de lichtvoetige speelsheid en de vrolijke kleuren gaat de stoerheid en temperamentvolle kracht van de beeldhouwer schuil.

  Het gebruik van kleur op de beide bronzen beelden was voor de kunstenaar van essentieel belang. Het geeft uiting aan zijn vrolijke en clowneske aard. Brons is het metaal dat vormgeeft aan de vier meter hoge beelden Chico en Chica.

  Bekijk kunstwerk

 • Oceanisch verlangen
  Doelenplein, Ede

  Oceanisch verlangen

  Beeldhouwer Gijs Assmann zoekt de diepliggende gevoelens en emoties die ons bezighouden. Niet alles is wat het lijkt en opgroeien in rust en welvaart ook lang niet voor ieder kind vanzelfsprekend.

  De kunstenaar ontwierp voor deze locatie twee manshoge figuren in helder en gematteerd aluminium. Oog in oog met de passant geven de beide figuren aanleiding tot een nadere kennismaking. Zij nodigen uit om zich rondom te laten bewonderen.

  Bekijk kunstwerk

 • Kat en Mus
  Achterdoelen, Ede

  Kat en mus

  De ontwerpen van tekenaar Jeroen Henneman bestaan uit eenvoudige lijnen. Hierbij wordt een vormenwereld zichtbaar die vanuit het platte vlak de ruimte gaat bespelen. De stoere en massieve aluminium beelden transformeren de figuren tot een driedimensionaal kijkspel.

  Voor het HvA cultuurfonds Ede ontwierp de kunstenaar een uitnodigend beeld wat een speciale band met de kijker heeft. Een speels beeld op menselijke schaal, eenvoudig en strak met veel gevoel voor humor vormgegeven. Voorbijgangers kunnen er onderdeel van worden door plaats te nemen op de sokkel onder de vrolijke dierfiguren. De ultieme gedachte om geen afstand te kweken tussen kunst en toeschouwer.

  Bekijk kunstwerk

 • Ander
  Maandereind, Ede

  Ander

  Hans van Houwelingen staat kritisch bij veranderingen in de maatschappij en poogt deze als kunstenaar uit te drukken in zijn werk. Op het Maandereind staat het toegevoegde beeld ’ Ander’ van de kleine jongen die in de Wilhelmina gaslantaarn is geklommen.

  Vanaf deze plek bekijkt hij met nieuwsgierige en kritische blik naar de wereld om zich heen. Enigszins verscholen boven de straat is het beeld uitsluitend zichtbaar voor de oplettende voorbijganger. Op het eerste gezicht roept het intimiteit op en nodigt uit tot denken en verdieping. ‘Ander’ kan ieder nieuwsgierig kind uitbeelden, precies zoals de kunstenaar het heeft bedoeld.

  Bekijk kunstwerk

 • Point Growth
  Grotestraat, Ede

  Point Growth (Groeipunt)

  In het ontwerp van de Koreaanse beeldhouwer Lim Dong-Lak is een grote glanzende bol het hoofdonderdeel van het beeld ‘groeipunt. Uit de glanzende bol ontstaat een robuuste rank, even grillig als het leven zelf. Stoer trotseert het weer en wind, om aan de top als een drie-eenheid de bladeren te laten ontluiken.

  Een beeld van binnenuit dat zich manifesteert als een symbolische verwachting naar de toekomst. Krachtig geeft het vorm aan ons bestaan. Een beeld in het hart van Ede, waar we wonen, werken en bidden, winkelen en plezier maken. In de glanzende bol zien we onszelf opgroeien en weerspiegelt het de seizoenen, de wolken voortgedreven door de wind en de zon en de maan.

  Bekijk kunstwerk

Fotografie kunstwerken: Fotostudio Arjan van Bruggen, Ede